17 липня 2015 р.

Українські археологи проведуть розкопки лицарського замку в Польщі

Студенти та викладачі Дніпропетровського національного університету разом із колегами Археологічного Вроцлавського університету проведуть розкопки раннього середньовічного поселення та лицарського замку на польській горі Громник.

Про це Укрінформу повідомили у відділі з'вязків із громадськістю та пресою Дніпропетровської обласної ради.

«З 12 по 18 липня в Польщі відбудеться міжнародна україно-польська археологічна експедиція, до складу якої входять студенти та викладачі Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара. Разом із колегами Археологічного Вроцлавського університету вони працюватимуть над розкопками раннього середньовічного поселення та лицарського замку на горі Громник (Пшеворно, воєводство Нижня Сілезія)», - йдеться в повідомленні.
В обласній раді додали, що це вже третя така експедиція. Перша відбулася 2013 року, тоді археологи обох регіонів провели розкопки на території фортеці Кодак на Дніпропетровщині, що являла собою найсхіднішу точку польської колонізації українських земель у другій половині XVII сторіччя.

Нагадаємо, археологічні роботи проводилися у передмісті фортеці та на залишках валу. Як виявилося, кріпосний вал Кодацької фортеці зберіг підземні ходи, обшиті всередині деревом, і каземати, де зберігалися боєприпаси. Студенти-археологи розкопали вхід у каземати бастіону, знайшли казан для приготування їжі та гарматне ядро, що є свідком бурхливої військової історії Кодака. У культурному шарі знайшли артефакти різних епох, найдавніші з яких належать до 1632-1635 років, тобто до часу будівництва фортеці Кодак. Це фрагменти кераміки, гутного скла, металевий казан, чорнильниця, лампадка, курильні трубки, натільні хрести, скляні намиста, торгові пломби, польські та прусські срібні та мідні монети. Все це було передано до музею Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара.

Друга експедиція тривала у воєводстві Нижня Сілезія, Польща у 2014 році. З 7 по 13 липня 10 студентів-археологів ДНУ разом із колегами із Вроцлавського університету проводили розкопки на горі Громник, досліджували замок лицаря і резиденцію польського магната.